5 tips voor een vakantie in rouw

We kijken vaak lang uit naar de zomerperiode. Vakantie, zon, tijd voor elkaar…

Toch kan dit (als je in rouw bent) een moeilijkere periode zijn.

De eerste zomer zonder je dierbare partner, zonder je kind, zonder je ouder(s): het kan een zware tijd worden.

Mensen rondom je maken plannen om op reis te gaan.De media puilt uit van zomerse boodschappen.

Maar voor jou zijn het lange dagen en misschien word je nog scherper geconfronteerd met je verlies. Je herinnert je bijvoorbeeld hoeveel voorpret je had met het uitkiezen van de reisbestemming. ( Mijn man was bijvoorbeeld een kei in het volstouwen van de auto zodat alles toch mee kon.)

Maar wat als je echt geen zin hebt in zomer en vakantie? Als al die vrolijke mensen je extra confronteren met je verlies? Als je zelfs niet meer kan gaan werken als afleiding omdat er collectief verlof is?

Voor mij was de eerste zomer zonder mijn man een ware beproeving. De dagen waren zo leeg en zo lang. En als ik al eens wegging, leek het alsof de wereld vol gelukkige koppeltjes was. Vaak dacht ik : laat de herfst maar beginnen. Gure wind en lagere temperaturen sloten beter aan bij hoe ik me voelde.

Toch ben ik die eerste zomer doorgekomen.

Ik vertel je 5 tips waarmee ik geholpen was:

Tip 1:  uitnodigingen aanvaarden

ook al had ik soms geen zin om uit het huis te gaan, ik ging op bijna alle uitnodigingen in. Het voordeel was dat ik niet alleen was. Mensen wisten dat ik in rouw was dus men verwachtte geen dolle pret. En bijna altijd was het leuker dan ik verwachtte. Even afleiding kan goed doen.

Tip 2: het scheelt als je deelt

Ook al ben je geen echte babbelaar, af en toe praten over dat verdriet kan goed doen. Krop je gevoelens niet op maar zeg eerlijk dat je het moeilijk hebt in deze zomerse periode. Het zal niet direct een oplossing bieden, maar het geeft wel wat ruimte. en er zijn vast mensen die dit begrijpen

tip 3: alles is anders

het leven na een verlies wordt heel anders. dat geldt ook voor de zomer/vakantieperiode. Het is goed om je te realiseren dat het anders zal zijn. Dat geeft andere verwachtingen. Maar misschien is anders in te vullen door iets?

tip 4: niks moet en het mag wél

Ik ken iemand die net wel op vakantie ging. Ze koos voor een omgeving waar ze nog nooit geweest was. Ze had het gevoel dat dit een pauze was die ze nodig had. Prima. Rouwen kost veel energie. Zo was op vakantie gaan geen vlucht maar een deugddoende ervaring.

tip 5: de liefde blijft

De emoties kan je nergens wegduwen. Je ziet waarschijnlijk door je gekleurde bril, allemaal gelukkige mensen. Misschien ben je jaloers. Dat mag en dat kan. Je kan je niet voorbereiden op zo’n emotionele momenten. Laat ze er maar zijn.

Je gezin is niet meer compleet, maar de liefde wel. Die is er altijd en heeft geen aardse grenzen.

Van de liefde hoef je nooit afscheid te nemen: niet in de winter en niet in de zomer. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0