Muziek doet het

Van alle kunstvormen raakt muziek mij het meest in het hart.

En ik ben blijkbaar niet alleen. Als ik ‘muzikale’ berichten deel op social media, zijn ze steevast de populairste.

Mijn verhaal vandaag gaat over hoe muziek mij getroost heeft op mijn donkerste momenten.

 

Een melodie of een lied kan dingen ‘zeggen’ op een manier die woorden soms ontoereikend doen lijken. Niet voor niets zegt men dat het een universele taal is.

Ik versta bijster weinig Portugees maar in de Fado herken ik moeiteloos  de weemoed of het verdriet  Net zozeer word ik enorm blij van Tarkan’s 'Kiss kiss' ook al is mijn Turks zeer beperkt.

 

Soms is het een eenvoudige melodie die me tot tranen kan ontroeren. Andere keren brul ik mee met een goeie ouderwetse schlager.

In de harde periode na de dood van mijn man, hield ik mijn tranen soms binnen. (Voor de kinderen of voor verder te kunnen leven.) Maar als de tranen zo vaak waren tegengehouden kon een simpel liedje als ‘Ik mis je zo’ de dam doen breken.

Ook in de afscheidsviering van mijn man stond muziek centraal. Wat mensen niet gezegd kregen werd uitgedrukt door verschillende bands waar hij (als drummer) lid van was geweest. Het was voor mij bijna een feest om hem zo geëerd te weten.

 

Muziek verbindt.

Als lid van een koor maak ik dit regelmatig mee. Eerst oefent elke stem zijn eigen partituur apart. Als dat er goed ‘in zit’, geeft onze dirigente het teken dat we allemaal samen gaan zingen. En kijk… dan is het niet bas+alt+sopraan = 3 maar dan wordt het iets meer; iets dat de onderdelen overstijgt. We gaan altijd gelukkiger naar huis dan we gekomen zijn.

 

 

Welke song kan jou troosten op donkere dagen?

Deel het hier. Misschien inspireer je iemand. 

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0