Muziek doet het

Van alle kunstvormen raakt muziek mij het meest in het hart.

En ik ben blijkbaar niet alleen. Ik vertel je even hoe muziek mij getroost heeft op mijn donkerste momenten.

 

Een melodie of een lied kan dingen ‘zeggen’ op een manier die woorden soms ontoereikend doen lijken. Niet voor niets zegt men dat muziek een universele taal is.

Ik versta bijster weinig Portugees maar in de Fado herken ik moeiteloos de weemoed of het verdriet  Net zozeer word ik enorm blij van Tarkan’s 'Kiss kiss' ook al is mijn Turks zeer beperkt.

 

Soms is het een eenvoudige melodie die me tot tranen kan ontroeren. Andere keren brul ik mee met een goeie ouderwetse schlager.

Het mag duidelijk zijn: muziek heeft - voor mij althans- te maken met emoties.

In de harde periode na de dood van mijn man, hield ik mijn tranen soms binnen. (Voor de kinderen of om op dat moment verder te kunnen leven.) Maar als de tranen zo vaak waren tegengehouden kon een simpel liedje als ‘Ik mis je zo’ de dam doen breken. Dan trok ik 's avonds in mijn bed het donsdeken over mijn hoofd en weende mezelf in slaap.

 

Muziek verbindt.

Als lid van een (heel leuk) koor maak ik dit regelmatig mee. Eerst oefent elke stem zijn eigen partituur apart. Als dat er goed ‘in zit’, geeft onze dirigente het teken dat we allemaal samen gaan zingen. En kijk… dan is het niet bas+alt+sopraan = 3 maar dan wordt het iets meer; iets dat de onderdelen overstijgt. Ieders bijdrage is belangrijk want dat maakt dat het geheel beter klinkt. 

Muziek bouwt bruggen en kan mensen in rouw echt samen brengen.

Het "zegt" wat woorden soms niet kunnen zeggen.

Muziek en rouw

Wat kan muziek betekenen bij een verlieservaring? Eén van de rouwtaken waar we voor staan is het verlies integreren in ons leven. En dat doen we o.a. door herinneringen. 

Vaak hoor ik dat bepaalde liedjes een enorme betekenis voor mensen hebben. Het eerste lied waar ze samen op gedanst hebben. De melodie die vader zo graag hoorde. Die Turkse muziek die je terugvoert naar die fijne vakantie samen.

Duizenden herinneringen die je zo opbouwt en nooit verloren gaan. 

 

Ook bepaalde thema's (eenzaamheid, verdriet maar ook hoop en vreugde) kan je beleven via muziek.

Welke song of melodie helpt jou om te gaan met (moeilijke) emoties? 

Deel het hier. Misschien inspireer je iemand. 

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0

Maak een afspraak!

 

Aragonialaan 2

9140 Steendorp

of

Hingenesteenweg 60 B

2880 Bornem 

Tel:+32(0)489/55 41 32

karin@senkaflex.be

BE0811677588

Alle gegevens die u hier invult, worden door ons verwerkt en worden gebruikt voor interne doeleinden.  Overeenkomstig de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer, kan op elk ogenblik inzage worden gevraagd van de geregistreerde persoonsgegevens