Medeleven op afstand: 5 tips

Toen ik hoorde van de strengere maatregelen tegen het Corona virus, dacht ik meteen aan iedereen die iemand verliest.

Als iemand die je liefhebt dood gaat, staat je wereld sowieso helemaal op zijn kop. Je weet niet wat je overkomt en bent vaak overweldigd door allerlei emoties. En net dan kan je steun goed gebruiken!

Ik weet in elk geval nog precies wie er was op de afscheidsviering van mijn man. Alle mensen die iets gezongen of gezegd hebben en gebleven zijn tot het einde ook al moesten ze recht staan (er was zo veel volk). Ook de vele telefoontjes, berichtjes en  sms-en waren een echte bron van troost.

En een knuffel kon in die dagen vaak meer zeggen dan woorden.

Maar hoe moet dat nu? We mogen geen fysiek contact maken – hoogstens iets zeggen met een paar meter afstand.

Dat klopt maar dat betekent niet dat je je medeleven niet kan uiten.

Ik geef je mijn 5 tips:

Tip 1 – ga online.

Veel uitvaartdiensten hebben tegenwoordig een online condoleance pagina. Hier kan je een berichtje intikken bij de betreffende persoon.

Uiteraard kan je ook zelf een mailtje sturen.

Wat je ook kiest: maak het persoonlijk.  Hoe heb je de overledene gekend? Een persoonlijk anekdote maakt het net zo warm.

Tip 2 – de post werkt nog

Gelukkig kunnen we nog via de oude, beproefde manier ons medeleven uiten. Een kaartje sturen is een hartverwarmende daad . Als je nu wat extra tijd hebt, kan je er wat persoonlijks van maken. Maar zelfs de meest eenvoudige tekst laat zien dat je aan hen denkt.

Tip 3 – de telefoon

Vroeger werd er veel getelefoneerd in tijden van rouw. Het lijkt misschien wat ouderwets, maar we mogen nu terug naar oude, beproefde middelen.

Een sms kan ook natuurlijk. Gebruik hierbij géén standaard sms taal (!) maar maak er een echte boodschap van.

Tip 4 – laat het zien

Deze tip kan niet voor iedereen, maar omdat hij zo mooi is, wil ik hem toch delen. Iemand vertelde dat haar buurvrouw voor haar raam was komen staan terwijl ze een papier liet zien. Hierop stond : ‘ Ik denk aan je!’. Hoe mooi is dat. 

Tip 5 – mijn gouden tip

Als het gaat om iemand die je goed kent en graag wilt ondersteunen, geef ik je graag deze tip mee. Het was voor mij één van de fijnste dingen die ik mij herinner in mijn moeilijke tijden.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je doet een sms-je met de boodschap: ‘Ik ga je bellen om ….. uur. Als je kan en wilt opnemen, ben ik er voor jou. Anders probeer ik het na een paar dagen opnieuw.’

Dit geeft de ontvanger enkele boodschappen: hij/zij weet dat je wilt steunen maar is vrij om hierop in te gaan of niet. Soms heb je echt behoefte aan een babbel en soms niet. Dat is eigen aan rouwen.

Door een nieuwe kans te geven, erken je het unieke proces wat mensen door maken.

Dus:

we kunnen zeker nog verbindend samen leven – ook in deze moeilijke tijden.

Het vergt misschien een andere aanpak maar het is de moeite om ook hier creatief mee om te gaan.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Maak een afspraak!

 

Aragonialaan 2

9140 Steendorp

of

Hingenesteenweg 60 B

2880 Bornem 

Tel:+32(0)489/55 41 32

karin@senkaflex.be

BE0811677588

Alle gegevens die u hier invult, worden door ons verwerkt en worden gebruikt voor interne doeleinden.  Overeenkomstig de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer, kan op elk ogenblik inzage worden gevraagd van de geregistreerde persoonsgegevens