Dat heet dan gelukkig zijn

Bij de aanvang van de begeleiding is het belangrijk even stil te staan bij de reden waarom iemand gekozen heeft voor professionele hulp.  Wat is je doel? Wat wil je bereiken door naar mijn praktijk te komen?

Een heel vaak valt dan het woordje ‘geluk’.

‘Ik wil weten of ik ooit nog gelukkig kan zijn’ is de vraag. 

‘En’ – zeg ik dan- ‘Wil je nog ooit gelukkig zijn?’

Het antwoord is dan meestal dat ze in elk geval van dat diep verdriet, dat ongelukkig zijn af willen. Het bezorgt hen namelijk zoveel stress en het heeft een diepe impact op hun leven, op hun relaties, hun werk… Zo erg dat ze het gevoel hebben niet meer te zijn wie ze ooit waren.

En dus willen ze terug. Terug naar enigszins het ‘normale’. En dat ‘normale’ lijkt ineens synoniem voor geluk.

Daar nemen we dan de tijd voor. Samen stilstaan bij wat dat voor hen is: GELUK.  Ik beschrijf hieronder enkele momenten uit de praktijk waarbij dit thema aan bod komt.

 

Eerst en vooral is het belangrijk om te erkennen dat rouwen veel energie vergt. Ook al is het niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld. (“Ze zeggen allemaal dat ik zo sterk ben, Karin, maar ik voel me niet zo”)

Door naar de nieuwe rouwvisie te kijken, komt er ook ruimte voor het niet-vechten. Je mag af en toe jezelf wat laten rusten. Niet altijd vechten tegen die (zeer) sombere gevoelens. Het ongelukkig zijn even ruimte te geven. Je slingert wel weer naar de andere kant toe: vandaag, morgen of volgende maand. Je hoeft niet constant sterk te zijn of proberen te zijn.

 

Je omgeving is een tweede -zeer belangrijke factor. Van wie krijg je steun en onder welke vorm? Een vriendin die je af en toe uit het huis sleurt voor een wandeling, kan een zegen zijn. ( En hoort een zegen niet onder het begrip geluk? )

Je kinderen die  moeten ontbijten voor ze naar school gaan, kan een motiverende factor zijn om toch uit je bed te geraken. De buurman die een klusje doet, je collega’s op het werk die een sms sturen. Kleine signalen die je doen beseffen dat mensen rondom jou, begaan zijn met wat er zich in je leven afspeelt.

 

Een gelukkig gevoel hangt ook heel erg af van je verwachtingen daarrond. Hoe denk jij dat het leven in elkaar zit? Is het een aaneenschakeling van gelukkige momenten of is er ook tegenslag? Wat verwacht je dan? Is een gewoon leven van ups en downs normaal? Of verlang je naar meer?

 

Zo bekijken we samen het doel van gelukkig zijn, langs alle kanten.

Mag er ook ongeluk zijn? Zien we niet teveel perfectie rondom ons? De reclame en de sociale media doen ons geloven dat geluk meetbaar en maakbaar is. We zien het daar toch. Elke dag opnieuw worden we geconfronteerd op facebook met ‘happy, happy’. De tegenslagen en het verdriet moeten snel worden weggemoffeld.

Je voelt je er zo alleen mee.  En eerlijk is eerlijk : je rouwproces moet je alleen doen. Maar – en dit is een hele belangrijke - je hoeft niet alleen te zijn. Verdriet en je moeilijkheden delen is een beetje minder ongelukkig zijn.

En dan wordt het doel misschien anders.

 

Meer een doel van gewoon verder kunnen doen, zo goed mogelijk. Met vallen en opstaan en met zo veel mogelijk steun.

Omdat het ooit anders wordt. Nu even niet maar straks misschien wel.

Een voorzichtig zoeken naar een nieuw evenwicht, een nieuwe ‘ik’ . Die wat minder ongelukkig is en wat meer leeft.

En dat heet dan gelukkig zijn...

Ook nood aan een gesprek? Het kan online of in de praktijk van Steendorp of Berchem. Bel even 0489-55.41.32

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Maak een afspraak!

 

Aragonialaan 2

9140 Steendorp

of

Hingenesteenweg 60 B

2880 Bornem 

Tel:+32(0)489/55 41 32

karin@senkaflex.be

BE0811677588

Alle gegevens die u hier invult, worden door ons verwerkt en worden gebruikt voor interne doeleinden.  Overeenkomstig de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer, kan op elk ogenblik inzage worden gevraagd van de geregistreerde persoonsgegevens