Scheiden doet lijden

Niet alle verlies leidt tot rouw. Het is een wijd verspreid misverstand.

Wanneer is er wel sprake van een rouwproces? Als het gaat om een betekenisvol verlies.

Daarom kan er sprake zijn van verschillende oorzaken: je geliefd huisdier moet je laten inslapen. Je kinderen gaan definitief het huis uit. Je verliest definitief een stuk gezondheid.

Het is dus zeker waar dat een echtscheiding ook kan leiden tot een rouwproces. Misschien werd je voor een voldongen feit geplaatst en wilde je niet scheiden. Of jullie waren wel uit elkaar gegroeid maar je voelde toch die vraag naar echtscheiding niet aankomen.

Hoe dan ook: scheiden is bijna altijd (een stuk) rouwen. Je wereld zoals hij was, komt niet meer terug.  Je voelt je machteloos, verdrietig, boos en in de steek gelaten.

En dat kan flink pijn doen.

 

Binnen de rouwtherapie gebruiken we regelmatig de 4 rouwtaken van Worden.  Ik schets ze hier even in het kort:

1)      Het verlies onder ogen zien

2)      Alle bijhorende emoties (ooit) aan bod laten komen

3)      Aanpassen aan ‘een leven zonder’

4)      Een betekenisvol leven opbouwen met het verlies erin verweven.

Iedereen zou deze fasen doorlopen, al hoeft het niet chronologisch en ga je soms van de ene terug naar de andere taak.

 

Bij een echtscheiding is de derde en vierde taak extra moeilijk. Er is namelijk geen definitief verlies in de zin dat je partner overlijdt. Bovendien is er een heel scheidingsproces te doorlopen. Als er dan nog kinderen zijn, betekent dit dat er nog  flink gecommuniceerd moet worden. Met andere woorden: je ex blijft soms voor een stuk in je leven.

En dat kan extra moeilijk en zwaar zijn. Net als bij een overlijden, gaat je veerkracht aangesproken worden. (Hoe ga je ermee om? Heb je steun? Welke gedachten helpen je vooruit of net niet? Ben je in staat om met je gevoelens om te gaan?)

 

Enkele tips om je veerkracht te vergroten:

·         zorg dat je omringd bent door goede adviseurs.  Zoek een bemiddelaar of advocaat die je bij de praktische afwikkeling kan helpen. Vraag eens rond bij mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Ze kunnen je raad geven. Zo vermijd je misschien bepaalde fouten.

·         Zoek en vraag steun. Uitreiken naar hulp is een kracht! Soms komt die uit onverwachte hoek. Belangrijk hier is dat je praat over wat je nodig hebt. Of hoe je je voelt. Neem iemand in vertrouwen. Je kan ook professionele hulp inschakelen.

·         De meest waardevolle tip: neem je tijd.  Maak geen snelle of grote beslissingen in emotionele periodes. Soms ben je pas echt toe aan het rouwen na de administratieve afwikkeling.

·         Wees lief voor jezelf. Schaamte en schuld maken het extra moeilijk. Je begon ooit met het gedacht dat het voor altijd was. Maar het leven maakt soms andere bochten. Eén huwelijk op drie strandt. Je bent niet alleen.

·         Heb je last van opmerkingen uit je omgeving? Bedenk dat mensen altijd overal een mening over hebben. Niemand weet wat er precies bij jullie gebeurde. Je hoeft je voor niemand te verantwoorden. Wel is het soms goed om mensen die je graag hebt, te laten delen in je verdriet. Praat er dus over – zo kan je misverstanden uit de weg ruimen.

 

Het wordt nooit meer hetzelfde, maar het wordt wel beter. “

 

Niemand is zijn hele leven ongelukkig. Je tijd ervoor nemen en je goed omringen is cruciaal.  

Ieders proces verloopt anders maar gelukkig kunnen de meeste mensen na een tijd terug uitkijken naar een positievere toekomst.

Ik wens het je toe….

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Maak een afspraak!

 

Aragonialaan 2

9140 Steendorp

of

Hingenesteenweg 60 B

2880 Bornem 

Tel:+32(0)489/55 41 32

karin@senkaflex.be

BE0811677588

Alle gegevens die u hier invult, worden door ons verwerkt en worden gebruikt voor interne doeleinden.  Overeenkomstig de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer, kan op elk ogenblik inzage worden gevraagd van de geregistreerde persoonsgegevens