Uitbreiding rouwverlof

Vanaf juli 2021 wordt het rouwverlof uitgebreid van 3 naar 10 dagen. Deze verandering was al lang nodig. Drie dagen zijn amper voldoende om praktische zaken te regelen.

Natuurlijk waren bijna alle werkgevers flexibel in de zin dat rouwende werknemers meer kregen dan 3 dagen. Dit werd dan vaak geregeld met een ziektebriefje via de huisarts. Maar net daar wrong het schoentje; rouwen is geen ziekte.

Het is een proces waarbij erkenning van het verlies belangrijk is. Het hoort bij het leven: vroeg of laat krijgt iedereen er mee te maken.

Afhankelijk van wie je verloren bent, hoe goed jullie band was, zal dit afscheid ingrijpen op je leven.

Je verliest op zo’n moment meer dan je had kunnen denken.

Toen ik afscheid moest nemen van Guido, mijn man, voelde ik me beroofd van zowat alles. Hij was mijn echtgenoot maar ook mijn beste vriend. De papa van mijn kinderen. De man die een huis voor me gebouwd had en alle klusjes voor zijn rekening nam. Hij bracht me aan het lachen, deelde mijn zorgen en was de vaste chauffeur als we een lange rit voor de boeg hadden.

Geen wonder dus dat ik alle zin in het leven kwijt was.

Enkel mijn kinderen hielden me gemotiveerd om elke dag op te staan. Dat werd mijn enige doel op dat moment: overleven om voor hen te kunnen zorgen.

En dat overleven deed ik onder andere via afleiding.

Voor mij was een lang rouwverlof niet wat ik op dat moment nodig had. Ik vertel je hier waarom ik  vrij snel terug aan het werk ben gegaan.

Terug gaan werken gaf me een vaste dagindeling – iets wat een beetje houvast biedt als je leven op zijn kop staat. Het waren enkele uren per dag dat ik niet constant met het verdriet bezig was.

Het gaf me een klein beetje een doel in een periode waarin al mijn levensdoelen weggevallen waren. (Tenminste zo voelde het toch)

Het gaf me steun: ik had fantastische collega’s die me troostten als ik daar behoefte aan had.

Het was een andere omgeving als dat huis boordevol herinneringen die op dat moment pijn deden.

Het leerde me (maar meer op een onbewust niveau) dat er nog leven was na mijn verlies.

Kortom: het werkte – als afleiding maar dus ook als katalysator voor een verder leven.

Zo zie je weer hoe individueel rouwen is.  

Daarom is het goed dat die 3 dagen uitgebreid zijn.

Zie je ertegen aan om terug te gaan werken? Maak dan even een afspraak, ik help je hierbij verder.

0489-55.41.32

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Maak een afspraak!

 

Aragonialaan 2

9140 Steendorp

of

Hingenesteenweg 60 B

2880 Bornem 

Tel:+32(0)489/55 41 32

karin@senkaflex.be

BE0811677588

Alle gegevens die u hier invult, worden door ons verwerkt en worden gebruikt voor interne doeleinden.  Overeenkomstig de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer, kan op elk ogenblik inzage worden gevraagd van de geregistreerde persoonsgegevens