(Not) talking to a friend

Lang geleden had ik een buurman die door omstandigheden bezoek kreeg van een sociaal assistente i.v.m. zijn werkstatuut. Het was geen makkelijk gesprek. Op een gegeven moment vroeg de assistente een beetje vertwijfeld: ‘Maar mijnheer, is er dan geen job die u zou willen?’

‘Jawel’, antwoordde hij gevat: ‘Zo’n jobke als dat van u. Wat gaan kletsen en koffie drinken bij de mensen…’
Het blijft een prettige herinnering aan de buurman…

 

Maar ook zonder humor, vragen mensen zich wel eens af waarom ze met iemand zouden gaan  praten. (‘ Waarom zou ik professionele hulp zoeken?’  ‘In therapie gaan?’) Vooral als hij of zij van de omgeving te horen krijgt: ‘ Je kan toch ook met mij praten. Bel maar of kom maar langs’.

Met andere woorden: wat is het verschil tussen praten met een psycholoog, psychologisch consulent of therapeut en praten met je vriend of vriendin?

Laat ik beginnen met te zeggen dat het een zegen is, een absolute hulp als je mensen hebt die voor je zorgen. Die er voor je zijn met praktische daden of met een luisterend oor.

Dit is zonder twijfel een weldaad voor de mens.

Toch zijn er goede redenen om – als je in nood bent en er zelf niet direct uitkomt- te kiezen voor een professioneel gesprek.

 

Ten eerste doen wij dat ‘praten’ niet vrijblijvend. Het is gekaderd binnen een theorie. Dit heeft als gevolg dat wij antwoorden geven die gericht zijn op zaken als het vergroten van inzicht, een verandering van gedrag, het versterken van je autonomie of het vergroten van je probleemoplossend vermogen bijvoorbeeld. En niet (enkel) vertrekkend vanuit sympathie en liefde.

 

We hebben ook beroepsgeheim. Dat wil zeggen dat alles bespreekbaar is. Ook zaken waar je misschien wat schaamte over hebt, of wat je verder nog met niemand gedeeld hebt. In de therapieruimte krijgt het een plaats.

 

Verder blijf je nooit achter met het gevoel : hier heb ik mezelf teveel bloot gegeven. Er wordt altijd in alle veiligheid gewerkt, met respect voor jouw grenzen.

 

We geven ook geen goedbedoelde adviezen en je bent ons geen wederdienst schuldig.

 

Het is een beroep, dus het zit in de objectievere, zakelijkere sfeer. Met of zonder papier, wordt er een soort van contract afgesloten. Met een begin en een einde.

 

Dus -naast warme babbels met vrienden- kan je baat hebben bij een professionele begeleiding. Ook hier is er warmte, veel aandacht en liefde maar met een andere blik en een ander doel…

 

Ik wens je veel deugddoende gesprekken!

 

 Reactie schrijven

Commentaren: 0