Help, de donkere dagen komen eraan

Alles in het leven heeft zijn ritme. Toch is het absoluut niet vreemd dat het weer en het seizoen een invloed kunnen hebben op je gemoed. Bovendien kan je in een verliessituatie extra gevoelig zijn. Dan kan je opzien tegen de donkere en koudere dagen.

Hoe kan je hier wat beter en makkelijker doorkomen?

 

Laat je inspireren door de natuur

Rouwen is hard werken.  (Als de tijd alle wonden heelde, hoefde je maar gewoon te wachten. Zo werkt het niet).  De natuur ligt even stil in de winter. We hebben dus -als de dagen korter worden- vanzelf wat minder energie.  Na iedere fase van inspanning, volgt een fase van inkeer en rust.

Zo bekeken, kan je deze korte dagen gebruiken om op krachten te komen.  Misschien ligt er nog een boek dat je wilt lezen. Of is het nu tijd om wat gedachten op papier te zetten.

Het kan wel heel verleidelijk zijn om je nu volledig af te sluiten. Trek je echter niet te lang terug. Na de winter volgt er altijd een lente.

Volg je bio ritme

We hebben licht nodig. Als de avond valt, is het dus normaal dat je ook wat ‘stilvalt’.  Een beetje vroeger gaan slapen of wat meer slapen, kan dan heel natuurlijk voelen.  Je dagritme verandert dus wat. Zoek uit wat voor jou het beste werkt.

Blijf bewegen

Als je in een verliessituatie zit, is het moeilijk om aan bewegen te denken. Doe daar dan nog eens koude, korte dagen bij en je hebt de neiging om de deur niet uit te gaan.

Doe het wel. Het positieve effect van wandelen in de natuur wordt nog al te vaak onderschat. Misschien omdat het zo simpel lijkt en gratis is, maar het helen gebeurt voor een stuk hier.

Bovendien is het bewezen dat naar buiten gaan in de voormiddag, je beter doet slapen ’s avonds.  Weet je van jezelf dat je hier niet makkelijk voor te porren bent, zoek een wandelmaatje. Elke dag een stevige trek hoeft niet; enkele keren per week is ook goed.

Sombere dagen geven sombere gedachten

Je wilt het niet. Je verdriet niet; de somberheid niet… Maar het is er wel. Ertegen vechten geeft nog meer ellende. Leef ook in de winter met compassie. Je gevoelens en je gedachten mogen er zijn. En tegelijk kan je ook bedenken wat je wél wilt. Gezelschap? Licht? Warmte? Troost? Geef het jezelf dan. Koop een lamp met daglicht. Nodig iemand uit. Neem een bad met olie in een geur die je troost.  Haal een knuffeldekentje in huis….

Voed je met de juiste dingen

Goed voor jezelf zorgen is in de winter een tandje bijzetten. Wat je eet en drinkt kan je letterlijk verwarmen en troosten. De geur en smaak van kippensoep op een sombere dag is wonderbaar.  Omring je ook met schoonheid. Een kaarsje, wat winterbloemen of mooie muziek. Soms zijn het de kleine dingen die het doen.

Blijf ademen

Rouwen is op 2 benen staan. Soms ben je meer met het verlies bezig. (En misschien doen de donkere dagen dit met jou). Maar er is ook altijd het tweede been: de realiteit van het leven dat doorgaat. 

Maak enkele afspraken met jezelf en hou je eraan. Geef jezelf ademruimte; letterlijk en figuurlijk.

Er is altijd iets of iemand

Verhalen van lotgenoten bijvoorbeeld (online of in een boek) kunnen je raken en troosten. Rouwen doe je alleen maar je hoeft niet alleen te zijn. Mensen zijn van nature geprogrammeerd om te verbinden. Geef gerust aan als je hier nood aan hebt.

 

Als het echt allemaal tegenzit en je hebt het gevoel dat je er op eigen kracht niet uit raakt, is er altijd nog( professionele) hulp. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Maak een afspraak!

 

Aragonialaan 2

9140 Steendorp

of

Hingenesteenweg 60 B

2880 Bornem 

Tel:+32(0)489/55 41 32

karin@senkaflex.be

BE0811677588

Alle gegevens die u hier invult, worden door ons verwerkt en worden gebruikt voor interne doeleinden.  Overeenkomstig de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer, kan op elk ogenblik inzage worden gevraagd van de geregistreerde persoonsgegevens